Rengøring og vedligehold


Når pengene og energien er brugt på at lave et super flot køkken eller badeværelse, er det godt at vide, hvordan man skal passe godt på det. Her kan du læse mere om, hvordan du nemt passer på sine skabe, låger og bordplader, så dit nye køkken eller bad holder sig pænt i mange år fremover. Følg vores enkle råd for at undgå uheldige oplevelser.

Melamin- og laminatlåger

Den daglige rengøring klares let med en opvredet klud og lunkent sæbevand. Der må aldrig bruges skurepulver eller andet slibende rengøringsmiddel. Ved genstridige pletter som ikke er til at få væk, kan man prøve at bruge en opløsning af vand og klorin - men sørg her for grundig aftørring af og masser af udluftning, da ikke alle materialer tåler berøring med denne type rengøringsmidler.

Matte folielåger

For alle vores folielåger gælder det ved den daglige rengøring kun at bruge opvaskemiddel eller andre helt almindelige rengøringsmidler som Ajax eller lignende produkter uden skuremidler og tilsatte farvestoffer. Især pletter fra farvede væsker og substanser bør straks vaskes af med en opvredet klud tilsat almideligt rengøringsmiddel, som ikke inderholder skuremiddel og farvestoffer - man skal så vidt muligt undgå, at pletterne tørrer ind. Ved genstridige pletter kan det anbefales at bruge en varm opløsning af brun sæbe med en blød neglebørste eller blød opvaskebørste. Herefter kan sæberesterne vaskes væk med lunkent vand og tørres med et vaskeskind. Det er desværre ikke altid muligt at fjerne pletter, der har fået lov til at tørre ind over en længere periode.

Matte malede låger

Ifbm. den daglige rengøring kan man nøjes med en alm. klud eller vaskeskind og lunkent vand. Det kan anbefales at tørre efter med et viskestykke for at undgå striber på lågerne. Ved den lidt grundigere rengøring anbefaler vi en mild sæbeopløsning, evt. sæbespåner men IKKE sulfo. Her tørres også efter med et viskestykke eller en tør klud.

Folie og malede højglanslåger

Til den daglige rengøring anbefaler vi blot at aftørre højglans-overfladerne med en mikrofiberklud. Det er ofte tilstrækkeligt. Ved mere genstridige pletter kan vi anbefale en hårdt opvredet mikrofiberklud tilsat lidt opvaskemiddel. Herefter aftørres overfladen med en tør klud for at undgå striber mm. Man må aldrig anvende slibende rengøringsmidler som ståluld, skurepulver, nylonsvampe og lignende, da det vil give ridser i den blanke overflade. Ved normalt brug af højglans-fronter kan der forekomme små ridser i overfladen, men disse bliver minimeret ved at bruge ovenstående vejledning.

Skabe og øvrige melaminoverflader

Du kan rengøre skabe og andre melaminoverflader med lunkent sæbevand og en opvredet klud. Brug aldrig skurepulver eller andre slibende rengøringsmidler. Hvis der er pletter som ikke umiddelbart kan fjernes, kan du bruge en mild opløsning af klorin og vand. Sørg efterfølgende for grundig aftørring og god udluftning.

Tråd- og ståldele

Med lidt lunkent vand eller en let klorinopløsningen er det nemt at rengøre vores tråd- og ståldele. Man bør dog aldrig bruge skurepulver eller andre slibemidler, da overfladen kan tage skade af dette. Kuglelejer, rullehjul og skuffeløb kræver kun almindelig rengøring - ingen anden vedligeholdelse er nødvendig. Føler man alligevel, at det trænger til at blive smurt, må man kun bruge syrefrie smøremidler, og det skal holdes til et absolut minimum, så det ikke drypper fra rulleløb og ned i skufferne, på gulvet eller tøjet osv., da dette kan tage skade af det.

Standard laminat bordplader

Den daglige rengøring og vedligeholdelse af laminatbordplader klares med en klud og lunkent sæbevand. Man må ikke bruge skurepulver og andre slibende midler, da det vil efterlade ridser i laminatbordpladens overflade. Kommer der genstridige pletter, som ikke kan fjernes med den almindelige rengøring, anbefaler vi vand og klorin. Man skal her sørge for grundig udluftning og aftørring, så øvrige produkter ikke tager skade ved berøring.

Massive træbordplader

Den daglige rengøring af en massiv træ bordplade kan klares med en almindelig klud vredet op i lunkent vand. Er vand ikke tilstrækkeligt, kan du bruge sæbespåner eller brun sæbe. Brug dog ikke mere sæbe end nødvendigt, da sæbe med tiden vil være medvirkende til at fjerne bordpladens beskyttende olielag. Undgå at gerne at bruge sulfo, da det hurtigt affedter bordpladen og gør den modtagelig over for snavs. Undgå også gerne skurepulver, der gør bordpladen mat, og skuresvampe, der kan ridse og give misfarvninger.

Trænger din massive træbordplade til at blive frisket op, så kan du med fordel give den en oliebehandling. Det anbefales at give massive bordplader i træ oliebehandling 2-4 gange hvert år. Områderne omkring vask og kogeplader kan dog have behov for yderligere behandlinger. Husk at tørre overskydende olie af bordpladen, når du har olieret den, da det ellers vil hærde op på pladen og give skjolder. Din træbordplade trænger til olie, når væske ikke længere preller af på pladen, eller hvis pladen synes kedelig og ru at røre ved.

Topbeslag og hængsler

Vores topbeslag og hængsler kræver ingen former for vedligeholdelse. På sigt kan det dog anbefales at efterjustere hængslerne og topbeslagene, da de kan give sig lidt ved brug. Efter lidt justering sidder alle fronter igen korrekt.

Stålvaske

Stålvasken bliver skinnende flot ved brug af helt almindelige rengøringsmidler og en opvredet klud eller børste. Har man fået misfarvninger eller genstridige pletter, kan man bruge skurepulver eller et tilsvarende produkt. Man kan i de fleste typer dagligevarebutikker købe forskellige typer plejemiddel og specialprodukter, så man kan få vasken til at fremstå som ny.

Badvaske

Vores badeværelsesvaske tåler de almindeligt forkommende kemikalier, som findes i et badmiljø. Man bør dog sørge for at fjerne pletter med det samme. Den daglige rengøring klares let med vand, en klud og almindelige rengøringsmidler. Man kan fjerne kalkaflejringer med almindelige afkalkningsmidler, f.eks. eddikesyre. Man må aldrig bruge skurepulver eller kautiske midler, som f.eks. afløbsrens, hverken til vask eller afløb, da det kan skade overfladen på vasken.